woensdag 29 augustus 2012

Premier wil meer scheepsbouw, betere havens

Het stimuleren van de scheepsbouw kan ook een oplossing zijn voor het huidige afzetprobleem van de Oekraïense staalfabrieken. "De staalproductie is éénvan de pijlers van onze economie", aldus premier Mikola Azarov woensdag in een interview dat woensdag door de regionale televisie in Mikolajiv werd uitgezonden.

De staalfabrieken hebben echter te maken met een wereldwijde crisis; er is sprake van een overproductie. "We kunnen het niet maken om onze schepen in het buitenland te bestellen terwijl we in eigen land genoeg staal hebben - en de kennis - om ze zelf te maken."

Eerder, tijdens de wekelijkse kabinetszitting, drong Azarov aan op het ontwikkelen van de scheepvaartmogelijkheden. De premier wil betere havenfaciliteiten, bijvoorbeeld om de 20 miljoen ton graan te verschepen die Oekraïne jaarlijks uitvoert, maar ook om 10 miljard kubieke meter vloeibaar gas vanuit het buitenland te ontvangen.

Ook de binnenscheepvaart verdient veel meer aandacht. "We moeten de transportmogelijkheden van de Dnjepr en de Donau veel beter gaan benutten. Daarvoor zijn niet alleen meer schepen nodig, maar ook havens met moderne infrastructuur en concurrerende prijzen ten opzichte van bijvoorbeeld het treinvervoer", hield de premier zijn ministers voor.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: