donderdag 9 augustus 2012

Voorstanders taalwet massaal de straat op

In de Russisch sprekende steden is de gisteren van kracht geworden taalwet verwelkomd. Zowel in Donetsk, Sebastopol als Charkiv gingen duizenden de straat op om blijk te geven van hun blijdschap over het feit dat het Russisch nu officieel erkend is als de tweede taal van Oekraïne.

In Charkiv ging het om zeker 3.000 betogers op het plein bij het theater, maar ook in het Sjevsjenkoplantsoen. Ze waren rijkelijk getooid met vlaggen van de Partij van de Regio's, de initiatiefnemer van de taalwet die in het westen van het land juist wordt verafschuwd. In Donetsk ging het om enkele honderden aanhangers van de Partij van de Regio's die spandoeken bij zich hadden met de tekst 'Wij willen onze moedertaal spreken'.

In Sebastopol gingen 2.000 betogers de straat op. Na afloop van de demonstratie van voorstanders van de nieuwe wet hield Volodomir Jatsoeba, de directeur van de stadsadminstratie, een persconferentie waarin hij er op wees dat de taalwet niet op zichzelf staat.

"Het is het vervullen van de belofte om het regionale bestuur meer bevoegdheden te geven. Dat moet zelf beslissen wat de officiële taal is waarin besluiten en officiële mededelingen worden vervat. Dat komt de mensen ten goede die nu vaak met communicatieproblemen hebben te kampen, omdat ze de Oekraïense taal niet goed machtig zijn."

Volgens Jatsoeba profiteren niet alleen de mensen in de Russisch-sprekende regio's van de nieuwe wetgeving, die woensdag door president Viktor Janoekovitsj werd goedgekeurd. "Ook in Transkarpatië, in Chmelnitski en Chernivtsi kunnen ze nu hun eigen keus maken."

De oppositie houdt zich opvallend rustig. Er zijn geen demonstraties tegen de taalwet, maar wel werd een grote manifestatie in Kiev aangekondigd op vrijdag 24 augustus, de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag. Plaats van handeling is het OekraïneHuis, waar ook al eerder werd gedemonstreerd en een aantal tegenstanders zelfs dagenlang in hongerstaking ging.

Bronnen: Interfax-Oekraïne, Kyiv Posr, Ukrinform

Geen opmerkingen: