donderdag 27 september 2012

Benelux dringt aan op eerlijke verkiezingen Oekraïne

De autoriteiten in Oekraïne moeten ervoor zorgen dat de parlementsverkiezingen eind oktober vrij en eerlijk verlopen. De stembusgang is een test voor de Europese ambities van het land. Dat schrijven de Benelux-landen en vier Oost-Europese landen in een gezamenlijke mededeling.

Na de gevangenneming van oud-premier Joelia Timosjenko en andere politici schortte de Europese Unie de in de steigers staande associatie- en vrijhandelsakkoorden met het Oekraïne van president Viktor Janoekovitsj op. De politieke processen stonden volgens de EU symbool voor de verslechterende situatie op het vlak van mensenrechten, de rechtsstaat en de democratie in het algemeen in Oekraïne.

Met de parlementsverkiezingen van 28 oktober in aantocht, lanceren zeven Europese landen een nieuwe oproep aan Kiev. "Als de verkiezingen democratisch verlopen, zullen de leiders van Oekraïne opnieuw het politieke vertrouwen krijgen van hun burgers, de Oekraïense samenleving en heel Europa", leest de tekst.

Diplomaten wijzen erop dat de verklaring, die woensdag aangenomen werd tijdens een vergadering in de gebouwen van de VN, niet zonder belang is. De handtekeningen zijn afkomstig van de ministers van Buitenlandse Zaken van België, Nederland en Luxemburg, maar ook van Polen, Tsjechië, Hongarije en Slovakije, de zogenaamde Visegradgroep.

"Deze verklaring zal de verkiezingen niet beïnvloeden, maar toont dat niet enkel de landen van Oost-Europa Oekraïne bij de Europese Unie willen", luidt het in diplomatieke kringen. "Dit is een manier om te zeggen: Oekraïne hoort er nog altijd bij."

Bron: MSN.nieuws

Geen opmerkingen: