donderdag 27 september 2012

Kranten Lviv protesteren met lege voorpagina

Vier kranten in Lviv komen vrijdag uit met een lege voorpagina, uit protest tegen de nieuwe anti-lasterwet die journalisten tot drie jaar gevangenisstraf kan opleveren als ze illegale activiteiten aan het licht brengen en vervolgens wegens laster worden aangeklaagd. Het gaat om de kranten Visoki Zamok, Lvivska Gazeta, ZIK en Ratoesja.

Verslaggevers van deze vier kranten laten via sociale netwerksites weten dat andere kranten hun voorbeeld gaan volgen, maar ze noemen daarbij geen namen. Duidelijk is al wel dat Express, één van de populairste kranten in de regio, niet mee doet. Woordvoerder Bohdan Koefrik van Express meldt dat zijn krant een paginagroot verhaal aan de anti-lasterwet heeft gewijd en dat donderdag een interview met de prominente mensenrechtenactivist Semen Gloezman wordt afgedrukt, waarin hij zijn argumenten tegen de wet uiteen zet.

Het is de bedoeling dat de kranten op hun voorpagina alleen de koptitel hebben en de tekst 'Onze voorpagina is leeg, omdat ze ons het zwijgen op willen leggen en ons het recht op de waarheid ontzeggen'.
 
Intussen heeft de Partij van de Regio's zich gerealiseerd dat de anti-lasterwet op een ongelukkig moment komt, zo vlak voor de parlementsverkiezingen. Woensdag werd een voorstel bij het parlement ingediend om de reeds aangenomen wet maar weer in te trekken. De wet is ook nog niet definitief trouwens, want er is nog een tweede stemming nodig. President Viktor Janoekovitsj noemde de wet eveneens woensdag 'een vergissing'.
 
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: