vrijdag 7 september 2012

Limiet van 19,4 miljoen ton op graanexport

Oekraïne gaat in het seizoen 2012/2013 maximaal 19,4 miljoen ton graan exporteren. Daarover zijn het Oekraïense ministerie van landbouw en de graanhandel het woensdag eens geworden.  Het gaat hierbij om 12,4 miljoen ton mais, 4 miljoen ton tarwe en 3 miljoen ton gerst. Handelaren zijn in ruil voor duidelijke en eerlijke marktafspraken akkoord gegaan, meldt persbureau Reuters.

De exportbeperking volgt nu belangrijke, internationale graanimporteurs het vizier meer op Oekraïne richten, omdat de opbrengsten in Rusland sterk tegenvallen. Voor Oekraïne geldt dat minder (het land noteerde in 2011 een recordoogst van 56,7 miljoen ton, dit jaar koerst het af op 46 miljoen ton).

In de afgelopen twee maanden was dit al te merken. Zo voerde Oekraïne in die periode 2,99 miljoen ton graan uit (waarvan 1,3 miljoen ton tarwe, 1,1 miljoen ton mais en 0,59 miljoen ton gerst). Dat was liefst 60 procent meer dan een jaar eerder. Om de binnenlandse markt te beschermen en de inflatie te beperken, begrenst Oekraïne daarom nu de graanexport.

Overigens ligt de begrensde Oekraïense graanexport niet eens zo ver af van de meest recente exportprognose van de International Grains Council ((IGC). Daarin ging de IGC uit van een totale uitvoer van 18,6 miljoen ton in het komende seizoen.

Bron: boerderij.nl

Geen opmerkingen: