maandag 10 september 2012

Loetsenko 'van buitenwereld afgesneden'

Oud-minister Joeri Loetsenko krijgt geen dag- en weekbladen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in zijn land en ook worden gesprekken op zijn mobiele telefoon plotseling afgebroken als zijn vrouw Irina het over politiek en politici heeft. "Als ik BYT zeg, of de namen van Toersjinov of Jatsenjoek noem, dan wordt al twee dagen de verbinding plotseling verbroken", zegt Irina Loetsenko.

De vroegere minister werd eerder dit jaar tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld en onlangs overgebracht naar het strafkamp Mena bij Chernihiv. Volgens zijn vrouw heeft hij enkele keren bezoek gehad van de gevangenisautoriteiten en één van hen deelde mee dat al zijn gesprekken vanuit de cel worden afgeluisterd. "Hij mag het niet hebben over de verkiezingen, over politiek en het is hem verboden om gesprekken te voeren met de parlementsleden Stets en Doniy van Ons Oekraïne-PSD."

Irina Loetsenko neemt elke keer kranten mee voor haar echtgenoot, maar bij haar laatste bezoek werd het raampje waardoor ze de kranten aan moet geven niet geopend. Een toen afwezige medewerker zou de sleutel mee hebben genomen. Samen met advocaat Ihor Fomin probeert ze nu een strategie te bedenken om Loetsenko wel te informeren over wat er buiten de gevangenis gebeurd.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: