zaterdag 29 september 2012

'Niet kiezen, maar met iedereen samenwerken'

Oekraïne moet zich niet laten verleiden tot een stellingname die zich beperkt tot de Europese Unie of de Euraziatische Unie, maar juist nauw samenwerken met beide organisaties. Een keus maken is ondoenlijk, meent buitenlanddeskundige Mikola Jezhejev van het Instituut voor Strategisch Onderzoek. Hij zei dit tijdens een discussie over de Euraziatische Unie en de strategische rol van Oekraïne.

Jezhejev constateerde dat Oekraïne stap voor stap de economische verworvenhedenkwijtraakt die ooit verbonden waren aan de Sovjet-Unie. Daarmee wordt het land minder interessant voor de landen in centraal Azië die nu nog een belangrijk afzetgebied vormen. "Nog drie of vijf, hooguit nog zeven jaar kunnen we vooruit met wat we hadden. In het bijzonder doel ik dan op de aantrekkingskracht van ons onderwijs, onze agrarische producten en onze machines", aldus Jezhejev.

Hij pleit er daarom voor om de banden aan te halen met de centraal-Aziatische landen die net als Oekraïne deel uitmaken van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), maar ook om dat te doen met de landen van de Europese Unie en bijvoorbeeld China, een steeds belangrijker wordende handelspartner en financier.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: