dinsdag 11 september 2012

'Nu al meer mis dan bij verkiezingen van 2007'

Waarnemers van Enemo hebben nu al, met nog anderhalve maand te gaan, meer overtredingen van de regels gezien dan bij de parlementsverkiezingen van 2007. Dat ligt volgens Enemo aan de andere opzet van de verkiezingen op zondag 28 oktober, waarbij de helft van de nieuwe parlementsleden wordt gekozen in de 225 districten.

De kritiek richt zich vooral op de onevenwichtige samenstelling van de kiescommissies in de districten. Partijen als Oedar en Svoboda die veel kandidaten in de districten hebben, zijn niet vertegenwoordigd in deze commissies. De districtskiescommissies zijn centraal vastgesteld en daarbij hadden de grote partijen een grote vinger in de pap.

Vervolgens kenmerken de vergaderingen van de commissies door onregelmatigheden, zijn veel leden afwezig en wist een aantal van hen niet eens dat ze zitting hebben in een commissie. Ook werd geconstateerd dat nogal wat leden van zo'n grote afstand moeten komen dat ze redelijkerwijs niet bij de vergaderingen aanwezig kunnen zijn.

Enemo staat voor European Network of Election Monitoring Organizations, een bundeling van 21 organisaties die zich tot taak heeft gesteld om de verkiezingen in de voormalige Sovjet-landen nauwlettend te volgen.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: