donderdag 20 september 2012

Oedar een na grootste partij in dubieuze peiling

De regerende Partij van de Regio's en de partij Oedar zijn de grootste partijen in een peiling waarover diverse tv-zenders vandaag berichten. De peiling zou gedaan zijn door het Instituut voor Studie van de Regionale Ontwikkeling. Dat is echter een dubieuze organisatie, meent woordvoerster Irina Bekesjkina van de Koesjeriv-denktank voor democratische ontwikkelingen.

Het betreffende instituut bestaat weliswaar, aldus Bekesjkina tegenover de krant Tizden, maar zij betwijfelt of het in staat is een peiling te houden. Die conclusie baseert ze op de informatie op de website van het instituut die nog van 2009 dateert. Bovendien werden de uitkomsten van de peiling naar buiten gebracht door Volodimir Zemliakov. Hij zit niet in de leiding, maar is een gewone medewerker. ''De directeur van het instituut is Ivan Nadein. Hij staat 65e op de kieslijst van Oedar'', aldus Bekesjkina.

De peilingen van andere organisaties geven wel steeds aan dat Oedar het heel goed doet en zeker de kiesdrempel weet te halen bij de komende parlementsverkiezingen. Maar de Verenigde Oppositie is in alle peilingen nog altijd flink groter. Zo ook in de peiling van Sotsis en het Koeras Instituut voor Politiek Onderzoek, waarvan Ukrajinska Pravda donderdag de uitkomst meldde.

De Partij van de Regio's krijgt in deze peiling 21,2 procent van de stemmen, de Verenigde Oppositie 17,2 procent. Oedar volgt met 12,7 procent en de Communistische Partij 9,4 procent. Svoboda en Voorwaarts, Oekraine! krijgen in deze peiling beide 3 procent en halen dus niet de kiesdrempel van 5 procent. Een derde van de stemgerechtigde Oekrainers heeft nog geen keus gemaakt.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: