zaterdag 15 september 2012

Reece waarschuwt Oekraïne voor reputatieschade

Condoleezza Rice, de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken, heeft de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj er voor gewaarschuwd dat het gevangen zetten van oppositieleiders niet alleen de reputatie van zijn regering beschadigt, maar ook van zijn land. Ze zei dat vrijdag tijdens de conferentie over de Europese politiek op het schiereiland Jalta. Reece haalde heel even de veroordeling aan van oud-premier Joelia Timosjenko tot zeven jaar cel wegens ambtsmisbruik.

Zij riep de Oekraïense bevolking op om er bij de regering op aan te dringen dat Timosjenko vrij komt, maar ook om de democratie in het land te beschermen. De voormalige minister onder president George Bush ging een fotomoment met Janoekovitsj uit de weg.

Reece is niet de enige die de kwestiie-Timosjenko ter sprake bracht tijdens de conferentie die donderdag begon. Onder meer Eurocommissaris Stefan Fule zei dat vrijlating van Timosjenko essentieel is als Oekraïne verder wil met de EU. Ook de Poolse oud-president Aleksander Kwasniewski, die tot Oekraïne's trouwste bondgenoten gerekend mag worden, bracht Timosjenko ter sprake.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: