woensdag 12 september 2012

Spaartegoeden Oekraïners fors toegenomen

De spaartegoeden van de Oekraïners zijn sinds het begin van het jaar al met 13,7 procent gestegen. Samen hadden ze op 1 augustus ruim 50 miljoen euro meer op de bank staan dan op 1 januari, laat de Onafhankelijke Federatie van Oekraïense Banken weten. De meeste tegoeden zijn in hrivna (52 procent) tegen 37,6 procent in Amerikaanse dollars en 8,6 procent in euro's. In totaal ging het om 3,4 miljard euro aan spaartegoeden.

Slechts 0,2 procent van de tegoeden is in roebels. De spaartegoeden in de Russische munt maken dit jaar wel een fikse groei door met dit jaar al liefst 33,3 procent. De tegoeden in de Oekraïense munt stegen met 3,8 procent en die in dollars met 13,2 procent. De euro is aanzienlijk minder populair vanwege de flinke waardedaling. Er werd 8,6 procent minder weggezet aan euro's.

De hoogste spaartegoeden zijn te vinden in de hoofdstad Kiev en de directe omgeving. Daarna volgen Dnipropetrovsk, Odessa, Zjitomir, Kirovohrad en tenslotte Transkarpatië. De grootste stijging van de spaartegoeden was in Donetsk, met 22,7 procent. Het populairst zijn de spaarrekeningen waarvan meteen geld kan worden opgenomen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: