dinsdag 11 september 2012

Zorgen om overgewicht een op drie Oekrainers

De Oekrainers worden alsmaar dikker. Iedere vijf jaar gaat er twee tot drie kilogram aan gewicht bij voor de gemiddelde Oekrainer. ''Een op de drie heeft last van overgewicht en 1,2 miljoen Oekrainers hebben diabetes. Jaarlijks wordt bij 100.000 mensen diabetes vastgesteld.

''Het ergst van alles is nog wel dat nogeens drie tot vier miljoen inwoners van ons land ziek is en dat niet eens weet", aldus Volodimir Pantiv van het ministerie van Volksgezondheid dinsdag tijdens een persconferentie. Hij constateert dat artsen tot in de verste uithoeken gaan om de bloeddruk te meten en mensen te testen op suikerziekte, maar dat tegelijkertijd een op de vijf volwassen Oekrainers niet de moeite neemt om die test te ondergaan.

"We hebben in ons land geen gezondheidscultuur'', meent Pantiv. Hij voegde er aan toe dat een goede gezondheid voor 80 procent afhangt van mensen zelf, niet van de gezondheidszorg. "Zelfs een wonder-medicijn helpt niet meer als de diabetes al zover gevorderd is dat tot amputatie van lichaamsdelen over moet worden gegaan of dat iemand bijna blind is.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: