zondag 28 oktober 2012

Boekt de oppositie een schijnoverwinning?

De Partij van de Regio's heeft de parlementsverkiezingen gewonnen, zoveel is wel duidelijk. De Nationale Exit Poll geeft aan dat de partij van president Viktor Janoekoivtsj en premier Mikola Azarov uitkomt op 28,1 procent. De Verenigde Oppositie rond de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko heeft het buiten verwachting goed gedaan en zou uitkomen op 24,7 procent.

Oedar, de partij van bokser Vitali Klitsjko staat op 15,1 procent. Verrassend, want in de meest recente peilingen kwam niet de Verenigde Oppositie op de tweede plaats, maar Oedar. De nationale partij Svoboda krijgt in deze exit poll 12,3 procent, de Communistische Partij 11,8 procent.

De huidige regeringscoalitie van de Partij van de Regio's en de Communistische Partij komt daarmee op 36,5 procent. De Verenigde Oppositie en Svoboda zijn voor de verkiezingen al een coalitie aan gegaan die goed is voor 37 procent. Sluit Oedar zich bij deze coalitie aan, dan hebben de drie partijen samen 52,1 procent van de stemmen.

Partijleider Klitsjko wilde tot aan de verkiezingen onafhankelijk blijven en hij wees daarom de coalitie af. Hij heeft echter wel steeds te kennen gegeven dat hij niet met de Partij van de Regio's in zee gaat. Klitsjko herhaalde dat ook zondagavond. Op de tv-zender 1+1 gaf hij te kennen dat Oedar een coalitie wil vormen met de Verenigde Oppositie en Svoboda.

Deze uitslag wil niet zeggen dat de drie partijen straks ook een meerderheid in het parlement hebben. De helft van de 450 zetels wordt immers via de 225 districten toegewezen. Naar verwachting weet de Partij van de Regio veel van deze parlementsleden aan zich te binden, waardoor deze partij toch in staat zal zijn om verder te regeren.

In een eerste reactie zei premier Azarov, lijsttrekker van de Partij van de Regio's, dat de uitslag aangeeft dat de Oekraïense bevolking het regeringsbeleid steunt. Maar Arseni Jatsenjoek, de leider van de Verenigde Oppositie bij afwezigheid van de gevangen Timosjenko, zei juist ''dat deze uitslag aantoont dat de bevolking de oppositie steunt en niet de regering".

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: