dinsdag 23 oktober 2012

Veel kandidaten doet loze verkiezingsbeloften

Slechts een enkele parlementskandidaad maakt zich druk of de verkiezingsbeloften straks wel waar te maken zijn. Directeur Viktor Taran van het Centrum voor Politiek Onderzoek en Analyse schat dat slechts een op de veertien districtskandidaten serieus heeft nagedacht over wat hij of zij de kiezers kon beloven.

 "Als we de verkiezingsprogramma's van deze parlementskandidaten bekijken, dan zien we dat slechts 29,5 procent daarvan goed onderbouwd is en maar 7 procent ervan heeft een degelijke financiele onderbouwing'', aldus Taran.
Het ontbreekt veelal aan concrete wetsvoorstellen die een parlementslid na zijn verkiezing wil indienen. Een kwart van de programma's heeft die overigens wel. Dan gaat het vooral om het afzetten van de president of de premier, bescherming van het Oekraiens als nationale taal en het bestraffen van misbruik van het stemrecht in het parlement. Slechts een op de tien kandidaten maakt zich druk om de Grondwet, die volgens de oppositie wordt bedreigd door een ophanden zijnde herziening.

Taran's centrum onderzocht in de afgelopen maanden in totaal 397 verkiezingsprogramma's van de mensen die via de districtsverkiezingen het parlement in willen. De helft van de 450 parlementsleden wordt zondag gekozen via 225 districten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: