woensdag 24 oktober 2012

Ex-lijfwacht van Koetsjma is terug in Oekraïne

De voormalige lijfwacht Mikola Melnisjenko van president Leonid Koetsjma is terug in Oekraïne. Nadat hij Koetsjma en andere topofficials had beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op journalist Georgi Gongadze in 2000 vluchtte Melnisjenko. Woensdag ging hij terug, volgens een vriend ''om de waarheid te vertellen''. Hij werd bij aankomst op het vliegveld Borispil bij Kiev gearresteerd door de staatsveiligheidsdienst SBU.

Koetsjma, 74 inmiddels, heeft altijd ontkend dat hij een rol heeft gespeeld bij de dood van de 31-jarige journalist die met zijn onthullingen de autoriteiten veel last bezorgde. Melnisjenko beschikte over in het geheim gemaakte bandopnamen waarop Koetsjma en onder meer de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Joeri Kravsjenko bespreken hoe ze van Gongadze af konden komen. Georgi Gongadze verdween spoorloos. Zijn onthoofde lichaam werd later wel teruggevonden, zijn hoofd is nog altijd zoek.

Het Openbaar Ministerie stelde een onderzoek in naar Koetsjma's betrokkenheid bij de moord, maar vervolgens seponeerde een plaatselijke rechtbank de kwestie afgelopen december. De geluidsbanden zouden geen juridisch bewijs zijn, omdat ze stiekem waren gemaakt. Kravsjenko werd in 2005 thuis dood aangetroffen. Hij was tweemaal in het hoofd geschoten. De autoriteiten noemden het zelfmoord.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: