dinsdag 23 oktober 2012

Internationale commissie beoordeelt Timosjenko

Een internationale commissie moet besluiten of oud-premier Joelia Timosjenko fit genoeg is om het ziekenhuis in Charkiv te verlaten en teruggebracht te worden naar het strafkamp Kavsjanivska. De gevangenisautoriteiten hebben het ministerie van Volksgezondheid gevraagd zo'n commissie in het leven te roepen.

Eerder had het ministerie al laten weten dat het oordeel aan Timosjenko's Duitse artsen overgelaten zou worden. In een internationale commissie zouden de artsen van de kliniek Charite uit Berlijn moeten zitten, maar ook Oekraiense dokters.

Timosjenko verzocht afgelopen vrijdag om terugkeer naar het strafkamp, omdat ze de omstandigheden in het ziekenhuis mensonterend vindt. Ze zou 24 uur per etmaal met camera's in de gaten worden gehouden, zelfs tijdens toiletbezoek en het douchen. De gevangenisautoriteiten ontkennen dit overigens. Wel is op internet een filmpje verschenen van iemand die op Timosjenko lijkt, op hoge hakken door haar ziekenhuiskamer loopt en gymnastiekoefeningen doet.

Voor een ander probleem lijkt een oplossing te zijn gevonden. Het betreft de manier waarop Timosjenko zondag haar stem moet uitbrengen bij de parlementsverkiezingen. Ze staat officieel geregistreerd in het strafkamp, maar verblijft dus nog in het ziekenhuis. Daar kan ze niet stemmen, want dan zou ze zich moeten legitimeren met haar paspoort, en dat is haar afgenomen. Nu is overeen gekomen dat de kiescommissie vanuit het strafkamp naar het ziekenhuis gaat, zodat Timosjenko daar kan stemmen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: