woensdag 31 oktober 2012

Joodse bezorgdheid om sterke groei Svoboda

Joodse organisaties in Europa hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het verkiezingsresultaat van Svoboda, een ''nationalistische en anti-semitische'' partij volgens het Europees Joods Parlement. In een verklaring, dinsdag in Brussel uitgegeven, heet het dat ''de Europese joden bijzonder bezorgd zijn om de groeiende populariteit van een nationalistische, racistische en anti-semitische partij en dan met name het succes bij de parlementsverkiezingen in Oekraine''.

De naam Svoboda werd niet genoemd in het persbericht. Uit de nog altijd voorlopige verkiezingsuitslag blijkt dat een op de tien Oekrainers op Svoboda (Vrijheid) heeft gestemd. De partij krijgt naar alle waarschijnlijk 40 zetels in het 450 leden tellende parlement.

De Europese joden vinden dat ''de tolerantie ten opzichte van de joden en hun bestaansrecht in Europa in gevaar komt''. Zij willen dat partijen als Svoboda ''die de donkerste periode uit de Europese historie willen laten herleven'' politiek geisoleerd worden.

Maar volgens communicatiestrateeg Taras Berezovets van Berta Communicatie is het succes van Svoboda niet eens zozeer het succes van de nationalistische ideologie, maar hebben veel mensen er uit protest tegen alle andere politieke partijen op gestemd. Twee weken geleden gaven de laatste opiniepeilingen aan dat nog een kwart van de kiezers geen specifieke voorkeur had. "Iedereen die eigenlijk tegen alle partijen wilde stemmen koos uiteindelijk voor de meest radicale van allemaal: Svoboda.''

Bij de vorige parlementsverkiezingen kon nog gekozen worden voor de optie 'tegen iedereen', maar dat was nu onmogelijk. Volgens Berezovets, die deze conclusie trok tijdens een discussiebijeenkomst, komt het succes van Svoboda ook voor een belangrijk deel op het conto van Oedar. Partijleider Vitali Klitsjko voerde in zijn ogen een zwakke campagne in de allesbepalende laatste twee weken. Had Klitsjko zich beter gemanifesteerd, dan was Oedar groter geweest dan nu het geval is.

Bronnen: Kyiv Post, ForUm

Geen opmerkingen: