zondag 21 oktober 2012

Nationale Bank ziet niets in devaluatie hrivnia

Een devaluatie van de hrivnia helpt de Oekraïense economie niet uit het slop. Dat zegt directeur economische zaken Oleksandr Petrik van de Nationale Bank in een interview met het weekblad Delovaja Stolitsa. Hij ziet devaluatie slechts als een korte-termijnoplossing, alleen bruikbaar in noodgevallen. "Het is slechts symptoombestrijding", meent Petrik.

Hij wijst daarbij op de devaluatie van de hrivnia die in 2008 met meer dan de helft in waarde daalde. Veel schoot de Oekraïense economie er niet mee op. Pas toen de metaalprijzen stegen, werd enige vooruitgang geboekt. Petrik ziet daarom meer heil in hervorming van de economie door die minder afhankelijk te maken van de metaalindustrie en de van de invoer van Russisch aardgas.

Devaluatie van de nationale munt leidt daarentegen tot prijsverhogingen die weer nieuwe problemen oproepen. "We worden er armer van." Dat geldt ook voor de nationale schuld, waarvan volgend jaar vele miljarden afgelost moeten worden. Petrik voorziet dat de banken, die het al moeilijk hebben, het nog moeilijker krijgen bij een devaluatie van de hrivnia.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: