woensdag 31 oktober 2012

Oekraïne verwerpt kritiek op verkiezingen

Na zware kritiek op de parlementsverkiezingen in Oekraïne heeft de centrale verkiezingscommissie in Kiev de beschuldigingen van manipulatie van internationale waarnemers verworpen. "Het stemmen en tellen is georganiseerd zoals het hoort", zegt commissielid Michail Ochendovski in de hoofdstad van de voormalige Sovjetrepubliek. Hij twijfelt niet dat de resultaten in overeenstemming zijn met de wil van de kiezer.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) beschreef de verkiezing als een achteruitgang van de democratie. Ook de Europese Unie geeft kritiek, dat de oppositieleidster Joelia Timosjenko wegens een omstreden gevangenisstraf zich niet kandidaat kon stellen tijdens de verkiezingen. De voormalige premier van het land ging uit protest tegen de resultaten in hongerstaking.

De regerende Partij van de Regio's van Viktor Janoekovitsj staat volgens de meest recente resultaten, met 87 procent van de bureaus geteld, aan de leiding met 31,8 procent van de stemmen, gevolgd door de partij van Joelia Timosjenko met 24,8 procent. Deze voorlopige resultaten werden dinsdag bekendgemaakt door de kiescommissie.

Bron: DeMorgen.be

Geen opmerkingen: