dinsdag 30 oktober 2012

Oppositie aarzelt: verlies erkennen of aanvechten?

De oppositiepartijen aarzelen of ze de overwinning van de regerende Partij van de Regio's zullen erkennen of aanvechten, zeker nu internationale waarnemers de parlementsverkiezingen van zondag ''een stap terug op de weg naar democratie'' hebben genoemd.

De Moederlandpartij zegt duizenden onregelmatigheden te hebben geconstateerd, inclusief het kopen van stemmen en het meerdere keren stemmen door kiezers. Partijleider Joelia Timosjenko is daarom in hongerstaking. Opnieuw, want begin dit jaar deed ze dat ook al. Toen vanwege de medische behandeling die haar ontzegd zou zijn door de gevangenisautoriteiten.

De nationalistische partij Svoboda wil het eindresultaat van de verkiezingen aanvechten en heeft inmiddels demonstraties aangekondigd. Daar staat tegenover dat de derde oppositiepartij, Oedar van bokskampioen Vitali Klitsjko bereid is de overwinning van de regeringscoalitie van de Partij van de Regio's en de Communistische Partij. Klitsjko wil z'n energie liever spenderen aan het opzetten van een effectieve oppositie in het nieuwe parlement.
 
Opvallend is de kritiek van de Communistische Partij op de Partij van de Regio's. Partijleider Petro Simonenko verklaarde dinsdagmiddag dat deze verkiezingen ''de smerigste'' waren sinds de onafhankelijk van Oekraïne. De communisten hadden volgens Simonenko in Donetsk veel meer stemmen moeten behalen, maar die wist de Partij van de Regio's op onoorbare wijze naar zich toe te trekken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: