woensdag 24 oktober 2012

Exportverbod op tarwe gaat 15 november in

Vanaf half november geldt een exportverbod op tarwe. Daarmee wil de regering voorkomen dat de prijs van brood in eigen land omhoog gaat. Het verbod is woensdag bekend gemaakt door minister Mikola Prisiazjnoek van Agrarische Zaken en Voedsel. "We hebben geen andere keus'', aldus de minister tegenover het persbureau Reuters.

Afgelopen zomer werd al een akkoord gesloten met de Oekraïense graanhandelaren waarbij de maximaal te exporteren hoeveelheden tarwe, gerst en mais werden vastgelegd. T9eh werd afgesproken dat hooguit 4 miljoen ton tarwe, drie miljoen gerst en 12,4 miljoen ton mais de grens over zou gaan.

Dit najaar werd de balans opgemaakt aan de hand van de oogstcijfers. Daarbij werd het exportquotum voor tarwe opgehoogd naar 5 miljoen ton. Inmiddels heeft Oekraïne 3,8 miljoen ton tarwe geëxporteerd, maar is door de graanhandelaren voor nogeens 1,6 miljoen ton aan contracten afgesloten. Om te voorkomen dat de voorraadschuren al in de derde week van november leeg komen te staan, en daarmee de prijs ook voor binnenlandse consumptie gaat stijgen, wordt per 15 november het exportverbod op tarwe gehanteerd.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: