maandag 29 oktober 2012

Voorsprong Partij van de Regio's groeit

Nadat 40 procent van de zondag uitgebrachte stemmen maandagmorgen om 10.00 uur Oekraiense tijd waren geteld, stond de Partij van de Regio's op 35,6 procent. De Moederlandpartij volgt met 21,6 procent, terwijl de Communistische Partij een derde plaats inneemt met 15,1 procent. Oedar staat op 12,8 procent en Svoboda op 8 procent.

Minstens zo belangrijk zijn de uitslagen bij de districtsverkiezingen. De helft van de parlementsleden wordt namelijk gekozen in de 225 districten. Inmiddels is duidelijk dat de kandidaten van de Partij van de Regio's vrijwel alle districtsverkiezingen in het oosten en zuiden van het land gaan winnen. De Moederlandpartij en Svoboda domineren in het westen, terwijl het in het midden en noorden vooral de onafhankelijke kandidaten zijn.

De Partij van de Regio's kan in het zuiden en oosten rekenen op zo'n 90 zetels. Voor een meerderheid in het parlement zijn 160 zetels nodig.

De opkomst van de kiezers bij de parlementsverkiezingen van zondag zou op bijna 58 procent liggen. Dat is aanzienlijk lager dan de opiniepeilingen vooraf aangaven, namelijk rond de 70 procent.

Bron: Interfax-Oekraine

Geen opmerkingen: