zaterdag 24 november 2012

Aantal aangiftes huiselijk geweld neemt fors toe

Het wordt hoog tijd dat huiselijk geweld wordt teruggedrongen, meent staatssecretaris Viacheslav Kolomiets van Sociale Zaken. Intussen neemt het probleem alleen maar toe. In 2009 werden nog 79.000 gevallen van huiselijk geweld geregistreerd, in 2010 was dat al opgelopen tot 110.000 en vorig jaar ging het zelfs om 126.500 gevallen.

Dit jaar gaat het niet beter. In de eerste negen maanden alleen al werden 85.000 aangiftes gedaan van huiselijk geweld. Vrijwel alle aangiftes (90 procent) komen van vrouwen. "En dan gaat het alleen nog maar om de gevallen die bij de politie bekend zijn, het werkelijke aantal is veel groter", aldus Kolomiets. Hij vermoedt dat ook veel mannen te maken hebben met geweld in de huiselijke kring, maar die zijn minder snel geneigd om aangifte te doen.

Kolomiets ziet overigens ook een lichtpuntje. ''De toename van het aantal aangiftes kan ook te maken hebben met een toenemend vertrouwen dat de politie er daadwerkelijk iets mee doet. Dat zou dan juist weer positief zijn aan het stijgende aantal aangiftes van huiselijk geweld."

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: