vrijdag 30 november 2012

Biometrisch paspoort vanaf 1 januari

Het nieuwe, biometrische paspoort is vanaf 1 januari verkrijgbaar. Dat heeft parlementslid Vasil Hritsak van de Partij van de Regio's vrijdag laten weten. Hritsak was de indiener van het wetsvoorstel dat invoering van het biometrische paspoort mogelijk maakt. De wet werd eerder deze week door president Viktor Janoekovitsj geratificeerd. Het paspoort is een van de voorwaarden die de Europese Unie stelt om de visumplicht voor Oekraïners in de toekomst af te schaffen.

Het biometrische paspoort voor reizen naar het buitenland gaat 35 euro kosten, een identificatiebewijs voor binnenlands gebruik 6,50 euro.

Het biometrisch paspoort is een paspoort met een flinterdunne RFID-chip, die wordt aangebracht op één van de pagina's. Deze draadloze chip (met een opslagcapaciteit van ongeveer 72 kilobyte) bevat onder andere alle gegevens die op de houderspagina staan weergegeven, aangevuld met extra (niet zichtbare) gegevens, waaronder een tweetal biometrische kenmerken van de houder: een gelaatsscan en twee vingerafdrukken (linker en rechter wijsvinger). Bij de aanvraag worden bovendien nog twee andere vingerafdrukken opgenomen

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: