woensdag 14 november 2012

Graanexport laatste redmiddel economie Oekraïne

Er komt geen verbod op de export van graan, aldus premier Mikola Azarov. Hij beweert daarmee het tegenovergestelde als landbouwminister Mikola Prisiazjnioek onlangs. Die wilde juist een exportverbod om te voorkomen dat de broodprijs in eigen land zou stijgen. Azarov meent echter dat de staatskas voorrang heeft en die is behoorlijk leeg aan het raken. "De opbrengsten van de graanexport komen erg van pas'', aldus de premier.

Oekraïne exporteerde in september slechts 3 miljoen ton, terwijl de totale graanoogst op 46,2 miljoen ton wordt geschat. Dat is minder dan de oogst van afgelopen jaar, want die was 56,7 miljoen ton graan. Maar ook de oogst van dit jaar is ver boven de binnenlandse consumptie die op 29 miljoen ton zit.

De graanexport moet buitenlandse valuta binnen brengne. Zeker nu de staalindustrie te maken heeft met een teruglopende vraag en dalende prijzen. Een nieuwe miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zit er voorlopig niet in en de Oekraïense munt komt steeds meer onder druk te staan. De Nationale Bank verloor 8,4 procent van zijn reserves, vooral om de hrivna voor devaluatie te behoeden.

In augustus 2010 werd Oekraïne een lening van 15,1 miljard Amerikaanse dollar toegezegd, maar het IMF besloot in maart vorig jaar niet tot uitkering over te gaan omdat niet voldaan was aan enkele harde voorwaarden. Daaronder een verhoging van de consumentengasprijs die de huishoudens flink op kosten dreigt te jagen. Tegelijkertijd lukt het maar niet om Rusland tot een langere gasprijs te bewegen en is het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz na een goed jaar nu in de rode cijfers beland.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: