zaterdag 24 november 2012

Grootste Nederlandse kippenstal in Oekraïne

In Nederland, met bijna 100 miljoen kippen, tellen kippenfarms zo'n 220.000 dieren per bedrijf. In Oekraïne is meer ruimte en daar is een kippenstal in aanbouw voor 35 miljoen dieren. De farm is grotendeels gefinancierd met Nederlands geld. Het bedrijf in Vinnitsja huisvest op dit moment 35 miljoen kippen en dat aantal wordt nog uitgebreid. Het is de grootste kippenfarm van Europa. De dieren verblijven in kippenschuren, die over een afstand van ruim een kilometer naast en tegenover elkaar staan, 40.000 per ren en 1,5 miljoen per schuur.

Het bedrijf is gefinancierd met geld van Rabobank, ING en ABN Amro. Zo verleende de Rabobank 135 miljoen euro exportkrediet. Alle techniek in het bedrijf komt uit Nederland, net als de kuikens. Ook de slachterij, waar de dieren na 42 dagen worden verwerkt tot kippenbout, is opgebouwd met geld en techniek uit Nederland.

De Dierenbescherming is niet blij met de megastal. "De Rabobank zegt voor duurzame veehouderij te zijn. Dan produceer je niet in Nederland ten koste van dieren, maar doe dat dan ook niet in het buitenland," zegt een woordvoerder. Volgens de Rabobank voldoet de stal aan alle internationale richtlijnen en zijn de leefomstandigheden voor de kippen in orde.

Landbouw- en voedseldeskundige professor Louise Fresco is het daar mee eens. Volgens haar is de bio-industrie onvermijdelijk: "En dan liever met de beste Nederlandse technieken in Oekraïne, want daar is nog ruimte genoeg."

Het NOS-programma Nieuwsuur zond vrijdagavond een reportage uit over de kippenfarm in Vinnitsja. Die is hier te zien.

Bron: nieuwsuur.nl

Geen opmerkingen: