woensdag 7 november 2012

Journalisten Unian betichten directie van censuur

Journalisten van het Oekraïense persbureau Unian zeggen dat zij door hun superieuren onder worden druk gezet om zich in te houden bij de berichtgeving over de problemen rond de parlementsverkiezingen. Zes redacteuren van Unian hebben een open brief geschreven aan directeur Vadim Osadsji, waarin zij hem betichten van censuur. Zij zouden gedwongen zijn om in de aanloop naar de verkiezingen de oppositie te negeren en in plaats daarvan betaalde artikelen te publiceren over een aantal politici.

De directie van Unian ontkent de aantijgingen en de eigenaar van het persagentschap, de miljonair Ihor Kolomojski, is onbereikbaar en heeft ook nog niet gereageerd op vragen die hem per e-mail zijn gesteld.

Volgens Osadsji hanteert Unian de internationaal erkende journalistieke spelregels en zijn het juist de critici binnen de redactie die in de fout zijn gegaan. "Sommige van onze medewerkers menen dat zij het recht hebben om hun eigen mening te ventileren in plaats van objectief te berichten'', aldus Osadsji tegenover de 'mediawaakhond' Telekritika.

De ontevreden journalisten verwijten hem echter dat hij na zijn aantreden in mei van dit jaar al snel hoofdredacteur Oleksandr Charsjenko het veld moest ruimen, omdat Unian te kritisch zou zijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: