maandag 26 november 2012

Nederland tegen vrijhandelsakkoord met Oekraine

De Nederlandse regering vindt dat het vrijhandelsakkoord van de Europese Unie met Oekraine pas ondertekend kan worden als oud-premier Joelia Timosjenko op vrije voeten is en de rechtspraak aan de Europese normen voldoet. Dit standpunt wordt gedeeld door Zweden, Finland en Denemarken.

De vier landen willen de eisen op tafel leggen tijdens het overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken, komende maand in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Er gaan ook stemmen op om de conferentie van de EU met de Oekraiense autoriteiten af te gelasten. Daar zou ook president Viktor Janoekovitsj in maart bij zijn in Brusssel.

"We zijn teleurgesteld in de Oekraiense regering. Die heeft tot op heden niet voldaan aan de voorwaarden die we hebben gesteld om tot een vrijhandelsverdrag te komen. Daarom vinden we overleg met Oekraine voorlopig niet op z'n plaats'', aldus een Scandinavische diplomaat.

Tsjechie, Litouwen, Polen en Slowakije willen het vrijhandelsakkoord wel tekenen, terwijl Frankrijk, Groot-Brittannie en Duitsland zich op de vlakte houden. Duitsland moet nog beslissen, waarbij minister Guido Westerwelle van Buitenlandse Zaken positiever zou zijn dan Angela Merkel. De bondskanselier zou haar persoonlijke garantie hebben gegeven aan de familie Timosjenko dat zij alles zal doen om Joelia Timosjenko uit de gevangenis te krijgen.

Bron: EUobserver.com

Geen opmerkingen: