zondag 18 november 2012

Politiek focust zich nu op de coalitievorming

Het rumoer rond de uitslagen van de parlementsverkiezingen is wat bedaard en de Oekraïense politici focussen zich nu op de mogelijke veranderingen in het kabinet. Negen van de achttien kabinetsleden hebben een parlementszetel veroverd en nu moeten ze kiezen tussen hun huidige baan of een plek in het parlement. Daarvoor hebben ze tot maandag 3 december nog de tijd.

Naar verwachting blijkt premier Mikola Azarov op zijn post, al houdt hij nog wel een slag om de arm. ''Die beslissing neem ik in samenspraak met de president'', liet Azarov afgelopen dinsdag nog weten. Het zal ook afhangen van de samenstelling van de nieuwe regeringscoalitie. De premier riep in de afgelopen week tweemaal op tot een brede coalitie met daarin ook alle oppositiepartijen. Tot dusverre blijft zijn oproep aan dovemansoren gericht.

Volgens Azarov zitten er in de fractie van de Verenigde Oppositie/Moederlandpartij ''mensen waarmee ik kan praten over de economische problemen''. Dat geldt ook voor Oedar, met onder meer Viktor Pinzenik, oud-minister van Financiën.

Toch moet ook gezegd worden dat Azarov het wel over een brede coalitie heeft, maar dat hij tegelijkertijd weinig tot niets heeft ondernomen om daadwerkelijk tot een gesprek met de oppositie te komen. Het zou er op kunnen duiden dat de premier slechts probeert om onafhankelijke parlementsleden de mogelijkheid van een kabinetspost voor te houden, om ze zo bij de oppositie weg te krijgen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: