zaterdag 15 december 2012

Communisten willen referendum over douane-unie

De Communistische Partij wil een referendum onder de bevolking over de vraag of Oekraine zich moet aansluiten bij de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. "Wij willen de bevolking de vraag voorleggen wat ons land meer profijt oplevert: de douane-unie of het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie'', aldus fractievoorzitter Petro Simonenko.

Hij schat het profijt van de Russsiche douane-unie op 4,6 tot 6,9 miljard euro per jaarlijks. "Daarmee kunnen we alle sociale problemen in ons land oplossen.'' De douane-unie geeft Oekraine bovendien toegang tot de BRIC-landen, ook wel de 'Grote Vier' genoemd - Brazilie, Rusland, Inda en China - en tot de Shanghai Samenwerkings Organisatie (SSO) - China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan.

Volgens Simonenko is al begonnen met het inzamelen van de benodigde handtekeningen voor een referendum.

Premier Mikola Azarov heeft in een reactie op het referendumplan van de communisten toegezegd dat hij er naar streeft om Oekraine op onderdelen mee te laten doen in de douane-unie. Dat zegt althans het communistische parlementslid Spiridon Kilinkarov. 
 
In een televisieprogramma verklaarde Kilinkarov daarmee de veranderde opstelling van hem en zijn fractiegenoten. De Communistische Partij steunde donderdag de benoeming van Azarov tot premier, nadat eerder was verklaard dat geen enkele kandidaat van de Partij van de Regio's gesteund zou worden.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: