maandag 31 december 2012

Duitse hulp bij opzetten biobrandstofproductie

Duitsland wil Oekraïne helpen bij het opzetten van bedrijven waar biobrandstof wordt geproduceerd. Dat heeft woordvoerder Jurgen Keinhorst van het Duitse ministerie van Milieu maandag laten weten. Het gaat niet alleen om technische, maar mogelijk ook om financiële assistentie. Er staan in heel Oekraïne dertig projecten op stapel, aldus Viktor Timosjoek van het Oekraïense ministerie van Agrarische Zaken en Voedsel. De biobrandstof wordt gewonnen uit landbouwafval.

Volgens Timosjoek wordt al sinds 2006 samengewerkt met het Duitse ministerie, maar is het voor het eerst dat over de productie van biobrandstof wordt gesproken. Er ligt onder meer een plan om een dorp uitsluitend biobrandstof te laten gebruiken bij de energievoorziening.

Oekraïne heeft als belangrijke agrarische producent veel landbouwafval. Daar wordt nog amper gebruik van gemaakt. Op jaarbasis wordt slechts 700.000 ton biobrandstof geproduceerd, terwijl alleen al een gemiddelde Duitse installatie goed is voor 800.000 ton. Afgelopen oktober werd de eerste fabriek voor biobrandstof opgezet in Toerbiv, een stadje in de westelijke regio Vinnitsja. Het moeten er tien worden.

Er zijn al wel zes biogasinstallaties. Komend jaar willen twee kippenboerderijen in het westen en zuiden van het land er mee beginnen. Het is de bedoeling om jaarlijks tussen de 30 en 35 miljoen kubieke meter biogas te produceren. De agroholding Avangard wil dit biogas met de hulp van het Poolse staatsbedrijf PGNIG-energy afzetten binnen de Europese Unie.

Bron: Worldwide News Ukraine

Geen opmerkingen: