vrijdag 14 december 2012

Europees Parlement: doe geen zaken met Svoboda

Het Europese Parlement roept de partijen in Oekraïne op om samenwerking met de nationalistische partij Svoboda uit de weg te gaan. Een motie van de Bulgaar Kristan Vigenin van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten kreeg brede steun.

"De Europarlementariërs maken zich zorgen om het groeiende nationalistische sentiment in Oekraïne dat er toe heeft geleid dat Svoboda nu deel uitmaakt van het Oekraïense parlement. Het Europese Parlement wijst er op dat racistische, anti-semitische en xenofobe uitingen in strijd zijn met de waarden en normen die de EU hanteert'', luidt Vigenin's motie die donderdag in Straatsburg werd aangenomen. Inmiddels heeft ook Moskou gewaarschuwd voor de groeiende invloed van Svoboda.

De Moederlandpartij legt de oproepen naast zich neer en wil juist gaan samenwerken met Svoboda. Het vertrek van de regering-Janoekovitsj wordt belangrijker geacht dan de ideologische verschillen, aldus fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek in een reactie op de oproep van het Europese Parlement.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: