zondag 16 december 2012

'Europees Parlement zit fout met kritiek Svoboda'

De motie waarin het Europese Parlement de andere oppositiepartijen oproept samenwerking met de nationalistische partij Svoboda uit de weg te gaan, roept vraagtekens op. Dat vindt politiek analist Roman Koeharoek. In Straatsburg werd afgelopen week geconstateerd dat de aanwezigheid van Svoboda in het parlement toekomstige samenwerking met de EU kan bemoeilijken.

"Het Europese Parlement moet zich niet bemoeien met het Oekraïense parlement en de coalities die daarin tot stand komen'', zei Koeharoek vrijdag tijdens een forumdiscussie over de voor- en nadelen van het vrijhandelsverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Hij vindt dat Oekraïne tot dusverre alles in het werk heeft gesteld om aan de voorwaarden van de EU te voldoen.

Koeharoek vergeleek de politieke situatie in Oekraïne met die in Roemenië en Bulgarije, kwam daarbij tot de conclusie dat die niet slechter is. Bovendien is er veel steun onder de bevolking voor het zoeken van aansluiting bij de Europese Unie en is er minder enthousiasme voor de Russische douane-unie. "De peilingen geven steeds aan dat tweederde van de bevolking richting de EU wil, niet in de douane-unie. Daar zou het Europese Parlement zich op moeten richten."

Kost Bondarenko, directeur van het Instituut voor Oekraiense Politiek, merkte tijdens dezelfde discussie op dat de steun van het parlement voor aansluiting bij de Europese Unie is verminderd. "In het oude parlement zat maar een partij die tegen is, nu zijn het twee. Dat kan er toe leiden dat de koers richting Europa wordt afgebroken.'' In het oude parlement was de Communistische Partij tegen, want voorstander van aansluiting bij de Russische douane-unie. Ook de nationalistische Svoboda ziet weinig in Europa.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: