dinsdag 18 december 2012

Hongaarse taal nu officieel in Vinogradiv

Het Hongaars is vanaf nu een officiele taal in het district Vinogradiv. Dat heeft het districtsbestuur dinsdag besloten op voorstel van twee Hongaarse partijen. Slechts een afgevaardigde stemde tegen. Leden van de partij Jedini Tsentr waren aanvankelijk tegen, maar stemden toch voor het voorstel dat tot gevolg heeft dat alle bewegwijzering voortaan (ook) in het Hongaars is.

De omstreden taalwet, die afgelopen augustus van kracht werd, was aanvankelijk bedoeld om het Russisch een officiele status te geven, net als de staatstaal Oekraiens. Een volkomen gelijke behandeling van het Russische en het Oekraiens zat er niet in, zodat het via een aanwijzing tot regionale taal werd gedaan. 
 
Gebieden waar minstens 10 procent van de bevolking een andere taal spreekt, mogen die taal een officiele status geven. Dat gebeurde eerder al in veel Russischtalige gebieden, maar ook in Transkarpatie waar het district Berehovo al officieel invoerde. Elders in Transkarpatie, in het dorp Bila Tserkva werd dat het Roemeens.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: