maandag 10 december 2012

Koezmin onthult Amerikaans complot tegen hem

Procureur-generaal Renat Koezmin zegt dat er een complot tegen hem gesmeed is om hem te arresteren zo gauw hij voet op Amerikaanse bodem zou zetten. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie in Oekraïne was tot voor kort in het bezit van een multi-entry visum voor de Verenigde Staten.

Het complot zou gesmeed zijn door Amerikaanse en Oekraïense politici in samenspraak met het Amerikaanse ministerie van Justitie, met de bedoeling een einde te maken aan het onderzoek naar de moord op Jevhen Sjerban en de betrokkenheid daarbij van de oud-premiers Pavlo Lazarenko en Joelia Timosjenko. Lazarenko en nog een verdachte, Petro Kirisjenko, bevinden zich in de Verenigde Staten.

Koezmin wijst de beschuldigende vinger naar twee Amerikaanse lobbyisten die ingehuurd zouden zijn door Oleksandr Timosjenko om een positief beeld van zijn vrouw neer te zetten en tegelijkertijd het zwartmaken van de medewerkers van het Openbaar Ministerie in Oekraïne. Senator Jim Slattery zou ook bij de samenzweerders horen. Hij heeft een persoonlijke vriendschap met minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken. Verder noemt hij de naam van Steve Bunnell, de een na hoogste man bij Justitie.

Het complot kwam volgens Koezmin naar buiten toen Mikola Melnisjenko vanuit Amerika naar Oekraïne terugkeerde om daar tegen Timosjenko en Lazarenko te getuigen in de moord op parlementslid en zakenman Sjerban in 1996. Melnisjenko is een voormalige lijfwacht van Leonid Koetsjma tijdens diens presidentschap.

Koezmin heeft de Amerikaanse president Barack Obama een brief gestuurd om hem te wijzen op het complot dat met hulp van zijn landgenoten is gesmeed. De procureur-generaal komt de Verenigde Staten niet meer in. Ambassadeur John Teft bracht Koezmin op 19 oktober op de hoogte dat zijn visum is ingetrokken.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: