donderdag 20 december 2012

Poetin: 'Oekraïne maakt grote, strategische fout'

De Russische president Vladimir Poetin heeft Oekraïne bekritiseerd vanwege het ontbreken van de bereidheid om tot een compromis te komen over het gastransportnet. Moskou probeert de hand te leggen op deze pijplijn met pompinstallaties waardoor het Russische aardgas naar Europa stroomt. In ruil daarvoor kan Oekraïne een lagere gasprijs krijgen.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zou daarvoor dinsdag zijn Russische ambtgenoot bezoeken, maar hij zegde op het laatste moment af omdat er nog aan documenten werd gewerkt.

Poetin noemt het afzeggen van Janoekovitsj "een grote, strategische fout''. Volgens de Russische president is het de bedoeling dat zowel de Europese Unie als Rusland gaan deelnemen in het uit de jaren '60 daterende gasnetwerk dat dringend aan modernisering toe is, maar dat het netwerk wel in Oekraïense handen blijft."

Rusland is tegelijkertijd bezig met het leggen van bypasses in de vorm van een North Stream en een South Stream, om Oekraïne heen. "Je kunt vraagtekens plaatsen bij de waarde van het Oekraïense transportnetwerk'', aldus Poetin donderdag tijdens een 4,5 uur durende persconferentie.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: