donderdag 13 december 2012

'Rechten Timosjenko als verdachte geschonden'

Het Amerikaanse advocatenkantoor Skadden constateert dat de Oekraïense autoriteiten de rechten van oud-premier Joelia Timosjenko hebben geschonden door haar enige dagen juridische bijstand te onthouden en door haar maandenlang gevangen te houden, nog voordat ze wegens machtsmisbruik tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Van een onrechtmatige, politiek gemotiveerde veroordeling is volgens het advocatenkantoor echter geen sprake.

Het kantoor was ingehuurd door de Oekraïense regering. Die zegt 10.000 euro te hebben betaald, maar dat wordt door Timosjenko's advocaat Serhei Vlasenko verworpen. Advocaten maakten diverse keren een reis vanuit de Verenigde Staten naar Oekraine en alleen al daarom is het onwaarschijnlijk dat dit de werkelijke kosten zijn. Vlasenko schat die op zo'n anderhalf miljoen euro en die zou betaald zijn door een rijke bondgenoot van president Viktor Janoekovitsj.

Het 300 pagina's tellende rapport van Schadden c.s. kwam al in september gereed en het is onduidelijk waarom de regering er nu pas mee naar buiten komt. Het advocatenkantoor kon niet reageren op vragen van de redactie van de Kyiv Post, omdat geen woordvoerder beschikbaar was. Het ministerie van Justitie weigerde commentaar.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: