zondag 16 december 2012

Rusland heeft Oekraine in de hoek gedreven

Toetreding tot de Russische douane-unie is voorlopig de beste manier om Oekraine's economische belangen te dienen, vindt directeur Michailo Pogrebinski van het Onderzoekscentrum Conflictbestrijding. "Dat is ons aller belang en bovendien hebben we geen andere keus. Het betekent niet dat wij ons afwenden van Europa, maar we lossen er wel de problemen van vandaag en morgen mee op", aldus Pogrebinksi.

Hij benadrukt dat Oekraïne banen, en dus producten moet afzetten. "Vanwege de economische crisis in Europa kan dat alleen in de landen van de douane-unie, Rusland voorop." Pogrebinski voert daarbij aan dat de Oekraïense regering pragmatisch moet handelen. "We hebben minimaal 15 miljard euro nodig. Dat geld moet uit het buitenland komen, want zelf hebben we het niet.''

Het IMF kan dat geld verschaffen, maar daar staat dan wel de voorwaarde tegenover dat de gasprijs voor de huishoudens verdubbelt, aangezien de overheid nu de helft van de kosten voor haar rekening neemt. Het is een voorwaarde die het kabinet-Azarov niet kan accepteren. "Daarom zit er niets anders op dan zaken te doen met Rusland, om er voor te zorgen dat we een lagere gasprijs krijgen."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: