dinsdag 18 december 2012

Timosjenko: al twaalfmaal nee tegen de rechtbank

Oud-premier Joelia Timosjenko heeft maandag voor de twaalfde keer op rij geweigerd naar de rechtbank in Charkiv te gaan, waar de zaak wegens belastingontduiking en fraude in de tijd dat zij (mede)eigenaar was van het energiebedrijf UESU aanhangig is gemaakt. UESU zou voor miljoenen aan Russisch aardgas verdonkeremaand hebben.

Timosjenko weigert steeds het ziekenhuis te verlaten, omdat zij zich daarvoor nog niet sterk genoeg vindt. Het Openbaar Ministerie kondigde dinsdag aan haar desnoods onder dwang naar de rechtbank te brengen, maar een commissie van Oekraiense en Duitse artsen die haar een dag eerder onderzocht, vindt dat Timosjenko terecht weigert te gaan. Haar toestand gaat vooruit, maar is nog onvoldoende om een rechtszaak uit te kunnen zitten.

Haar advocaat Serhei Vlasenko heeft opnieuw een verzoek bij de rechtbank ingediend om de rechtszaak te sluiten. Als argument voert hij aan dat het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek tegen Timosjenko al in 2005 heeft afgesloten, een besluit dat naderhand door het Hooggerechtshof in orde werd bevonden.

Rechter Kostiantin Sadvoski besloot de UESU-zaak te verdagen naar vrijdag 18 januari, om kwart voor vijf 's middags. "Ik vraag me af wat deze man bezielt, zo vlak voor het weekeinde een rechtszitting te plannen'', aldus een verbaasde Vlasenko.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: