zondag 2 december 2012

'Timosjenko's partij betaalde journalisten voor PR'

De Berliner Tageszeitung onthult dat journalisten tegen betaling de gevangen oud-premier Joelia Timosjenko in een positief daglicht hebben gezet en kritisch hebben geschreven over de autoriteiten in Oekraine die haar gevangen houden. Timosjenko's Moederlandpartij huurde daarvoor het Engelse public relationsbedrijf Ridge Consulting in. Dat gebeurde via een tussenpersoon, Hrihori Nemiria, die bekend staat als de belangrijkste buitenlandadviseur van de oppositieleider.

"In half Europa, met Duitsland voor, werd nogal hysterisch geroepen om een boycot van het EK voetbal in Oekraine'', constateert de Berliner Tageszeitung die deze ontwikkeling toeschrijft aan de activiteiten van Ridge Consulting. Het bedrijf doet geen enkele moeite om de relatie met de Moederlandpartij te verbergen.

De samenwerking blijkt al uit 2005 te dateren toen Timosjenko als premier werd ontslagen door haar eerdere bondgenoot, president Viktor Joestsjenko. "Wij zorgden voor enorm veel media-aandacht en dat stuwde de partij naar de verkiezingssuccessen van 2006 en 2007, waardoor mevrouw Timosjenko in 2007 opnieuw premier kon worden'', meldt Ridge Consulting op de website van het bedrijf. En medewerker strategische communicatie Neil Pattie bevestigt tegenover de Berliner Tageszeitung dat hijzelf tot oktober vorig jaar pr-activiteiten heeft ontplooid voor de Moederlandpartij.

Volgens de Berliner Tageszeitung zijn ook Duitse journalisten betaald. Tussenpersoon Nemiria weigert elk commentaar op de aantijgingen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: