woensdag 30 januari 2013

1025 jaar christendom in Oekraïne groots gevierd

De kerstening van de Kiev Rus is dit jaar 1025 jaar geleden en dat moet uitgebreid gevierd worden. President Viktor Janoekovitsj gaf eerder al te kennen dat dit komende zomer het geval zijn zijn ''in alle dorpen en steden van het land''. Premier Mikola Azarov deed er woensdagmorgen nog een schepje bovenop met zijn constatering ''dat dit een belangrijke gebeurtenis waarvan de hele Oekraïense bevolking doordrongen moet zijn. Het geeft ons een plek in de geschiedenis van de Europese beschaving."

Grootvorst Vladimir de Grote van Kiev liet zich 1025 jaar geleden dopen en maakte van het Byzantijnse christendom de staatsgodsdienst van zijn immense rijk. Zowel de Russen als de Oekraïners vereren hem als een heilige. Sinds 2008 is de doopdag van Vladimir de Grote - op 28 juli - een officiële feestdag.

Er zijn dit jaar meer bijzondere momenten. Zo wordt op 12 maart de 150e geboortedag herdacht van Volodimir Vernadski, vooraanstaand wetenschapper en de eerste president van de Oekraïense Academie van Wetenschappen. Ook aan hem besteedde premier Azarov enkele woorden. "Vernadski is een man om als land trots op te zijn.'' Op 6 december wordt bovendien de honderdste geboortedag herdacht van de chirurg Mikola Amosov. Vice-premier Kostjantin Hritsjenko is speciaal belast met de organisatie van al deze herdenkingen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: