dinsdag 22 januari 2013

Economische verwachting EBRD naar 1 procent

De Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD) heeft de verwachting van de economische groei voor dit jaar in Oekraïne naar beneden bijgesteld van 2,5 naar 1 procent. Dat komt volgens de EBRD door het tegenvallende tweede halfjaar van 2012, maar nog meer door de snelle daling van de industriële productie in december.

De Oekraïense economie blijkt in grote mate afhankelijk van die van de Europese Unie en die heeft het momenteel erg moeilijk door de Eurocrisis. Toch is een economische groei van 1 procent dit jaar haalbaar, aldus de EBRD. In 2014 en volgende jaren kan de Oekraïense economie wel in een versnelling geraken, op voorwaarde dat de Nationale Bank greep krijgt op de valutamarkt.

Premier Mikola Azarov gaf afgelopen week tijdens een ontmoeting met buitenlandse investeerders nog aan dat de economische groei dit jaar uit komt tussen de 3 en 3,5 procent. In de landsbegroting is uit gegaan van 3,4 procent groei. De Wereldbank gaf een week geleden te kennen dat zij de economische vooruitzichten voor Oekraïne in 2013 naar beneden heeft bijgesteld van 3,8 naar 2,2 procent.

Bron: Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: