woensdag 16 januari 2013

Freedom House oordeelt negatief over Oekraïne

De Russsische invloed op Oekraïne werkt negatief uit. Dat constateert de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House. Met de terugkeer van Vladimir Poetin als president nam de repressie in Rusland toe en van alle voormalige Sovjet-staten blijkt Oekraïne daar het meest gevoelig voor. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat woensdag gepresenteerd werd.

Freedom House kwalificeert Oekraïne nog altijd als een 'deels vrij' land, maar dit oordeel staat wel onder druk door de gevangenschap van de oud-ministers Timosjenko en Loetsenko. Het gerommel met de uitslagen van de parlementsverkiezingen van eind oktober en de Russische taalwet hebben het er niet beter op gemaakt.

Gedeeltelijk vrij is ook het oordeel over Armenië, Georgië, Kirgizstan en Moldavië. Freedom House rekent met punten en Georgië en Moldavië staan net een puntje boven Oekraïne dat overigens zestien punten inleverde ten opzichte van een jaar geleden. Voor Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Kazachstan, Rusland, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan geldt de kwalificatie 'niet vrij'.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: