dinsdag 29 januari 2013

'Nieuw gasconflict met Rusland lijkt onvermijdelijk'

Rusland beperkt de gaslevering aan Oekraïne en treft daarbij ook landen van de Europese Unie. ''Binnen enkele dagen'', meent Michail Gonchar, directeur van de Oekraïense denktank Nomos. Er zit volgens hem een restrictie op, namelijk dat het relatief warme weer aanhoudt. Gonchar, een betrouwbare bron voor veel EU-diplomaten, vertelde maandag aan de EUobserver dat de rekening van 5,2 miljard euro die het Russische Gazprom aan het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz stuurde de inleiding vormt tot een - derde - gasconflict tussen beide landen.

"Zoals we dat kennen van Rusland moeten we nu voorbereid zijn op een aantal stappen die elkaar in snel tempo opvolgen. Ik bedoeld daarmee dat we rekening moeten houden met het afknijpen van de gastoevoer in de komende dagen of op z'n laatst volgende week'', aldus Gonchar.

De rechtstreekse Nord Stream gasleiding naar Duitsland zorgt er volgens hem voor dat Rusland's belangrijkste zakenpartner binnen de EU het mogelijk maakt om Oekraïne te treffen zonder dat Duitsland daarvoor hoeft te boeten. Anders ligt dat met de Zuidoost-Europese landen als Bulgarije en Roemenië die afhankelijk zijn van de gastoevoer via Oekraïne. Gunstig is echter dat Rusland's imago in deze landen erg heeft geleden onder de beide eerdere gasconflicten toen de bevolking erg heeft geleden onder de winterkou zonder verwarming. Gonchar: ''Hoeveel te hoger de temperatuur, des te groter de bereidheid van Gazprom om de gasdoorvoer via Oekraïne af te knijpen. Zodat de mensen in Zuidoost-Europa niet te erg hoeven lijden.''

De 'naheffing' van Gazprom van 5,2 miljard euro over 2012 is het gevolg van het Oekraïense regeringsbeleid om zo weinig mogelijk aardgas af te nemen. Het gascontract uit 2009 voorziet er in dat Oekraïne tot 2020 jaarlijks 41 miljard kubieke meter gas krijgt. Afgelopen jaar werd echter maar 32 miljard kubieke meter afgenomen. Oekraïne betaalt een veel hogere gasprijs dan de EU-landen en probeert daarom zo weinig mogelijk gas van Rusland af te nemen.

Bronnen: EUobserver, EuropaNU

Geen opmerkingen: