donderdag 24 januari 2013

Oekraïne en Shell tekenen miljardendeal in Davos

Oekraïne en Royal Dutch Shell plc (RDSA) tekenen donderdag een miljardendeal voor de ontwikkeling van onconventionele gasbronnen, melden overheidsfunctionarissen en Shell donderdag.
De overeenkomst met het Brits-Nederlandse energieconcern is onderdeel van het streven van de voormalige Sovjet-republiek om zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen.

De productie-overeenkomst, ter waarde van 10 miljard Amerikaanse dollar, zal donderdag tijdens het World Economic Forum in Davos ondertekend worden door de president van de Oekraïne Viktor Janoekovitsj en Shell-topman Peter Voser, melden overheidsfunctionarissen.

Met de overeenkomst probeert het land zijn afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, aangezien Moskou het verzoek van Kiev de gasprijs te verlagen vooralsnog weigert in te willigen. In ruil voor een lagere gasprijs eist Rusland nauwere economische en politieke banden met het land.
Oekraïne heeft Europa's op drie naar grootste schaliegasreserves, ter omvang van circa 42 biljoen kubieke voet, aldus de Amerikaanse Energy Information Administration. Kiev spreekt echter van nog grotere reserves.

Shell won vorig jaar de aanbesteding voor het Yuzivska depot in het oosten van het land. Volgens overheidsfunctionarissen bevat het depot circa 2 biljoen kubieke meter gas, goed voor een jaarlijkse productie van 15 miljard kubieke meter gas per 2020.

Chevron Corp. (CVX) won de rechten voor het iets kleinere Olekse depot in het westen van de Oekraïne, waar nationalistische politici zich hevig verzetten tegen het project.

Bron: Beurs.nl

Geen opmerkingen: