donderdag 10 januari 2013

Personeel AeroSvit over anderhalve maand op straat

Het personeel van vliegmaatschappij AeroSvit staat over anderhalve maand op straat. Dat heeft het in financiele nood verkerende bedrijf de vakbonden laten weten. Dat was overigens al op 18 december, maar na hevig protest van vakbondszijde werd het ontslag enige tijd opgeschort. Vakbondsbestuurder Vladislav Nehovski noemt het massaontslag tegenover de nieuwssite Gazeta.ua ''een schande'''.

Nehovski vindt het de schaduwzijde van de privatisering. ''Toen bedrijven als AeroSvit nog staatsbedrijven waren, kon de overheid dit voorkomen. Nu kan alleen worden ingegrepen als directie en aandeelhouders de wet overtreden.''

AeroSvit stapte vorige week naar de rechter om een faillissementsprocedure in gang te zetten. Uit vrees dat er niet betaald wordt, weigeren diverse luchthavens nu om vliegtuigen van de Oekraiense maatschappij af te handelen. Ook donderdag werden daarom vijftien vluchten geannuleerd. Verwacht wordt dat een vlucht vanuit Bangkok naar Kiev later op de dag alsnog wordt uitgevoerd.

Het kabinet wil zelf in het buitenland vliegtuigen huren om passagiers van AeroSvit naar huis terug te laten keren. Dat zei premier Mikola Azarov donderdagmiddag op een bijeenkomst met wetenschappers en economen. Hij wil de passagiers op staatskosten naar hun bestemming brengen.
Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post, ForUm

Geen opmerkingen: