maandag 21 januari 2013

Politie moet meer op kleine overtredingen letten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat de verkeerspolitie optreedt tegen het rijden met gladde banden. In een maandag gepresenteerd wetsvoorstel staat ook dat automobilisten in de periode van 1 oktober tot 1 mei buiten de bebouwde kom dimlicht moeten voeren. Automobilisten en voetganger worden verplicht om in het donker of bij slecht zicht overdag reflecterende kleding te dragen.

De verkeerspolitie krijgt ook opdracht om te controleren op het gebruik van veiligheidsriemen. Wie dat niet doet, kan een boete krijgen tussen de 51 en 85 hrivna. "Veel mensen rijden zonder en de politiemensen besteden weinig aandacht aan zulke kleine overtredingen, maar dat moet veranderen'', luidt de verklaring van de kant van het ministerie. De strengere aanpak moet het schrikbarend grote aantal verkeersdoden terugbrengen. Afgelopen jaar waren het er zo'n 5.000.

Voorzitter Joeri Papirovi van de Organisatie voor Verkeersveiligheid juicht dit alles toe. Hij vindt strenger optreden ''volledig gerechtvaardigd''. Wel wil hij goed omschreven richtlijnen voor de verkeerspolitie, om te voorkomen dat de agenten naar willekeur gaan bekeuren. Papirovi vindt ook dat duidelijk moet worden onder welke omstandigheden van automobilisten en beroepschauffeurs wordt verwacht dat ze overschakelen op winterbanden.

Bron: ForUm 

Geen opmerkingen: