zaterdag 26 januari 2013

Ribak weigert parlement bijeen te roepen

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak weigert komende woensdag een spoedzitting te beleggen over de situatie waarin de oud-ministers Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko zich bevinden. De benodigde 150 handtekeningen zijn weliswaar overlegd, maar volgens de regerende Partij van de Regio's zijn 11 van die 158 handtekeningen vervalst omdat de betreffende parlementsleden vanwege het reces in het buitenland op vakantie zijn.

Oppositiepartij Oedar riep zaterdagmorgen op om Ribak af te zetten als hij blijft weigeren om het parlement bijeen te roepen. "Hij verzaakt zijn plicht'', aldus Oedar. Ribak gaf op zijn beurt vrijdag al te kennen dat hij niet lichtzinnig tot een extra vergadering wil besluiten, alleen al vanwege de kosten. Het zou gaan om 350.000 euro.

De agenda van de ingelaste vergadering moet volgens de oppositie van Moederlandpartij, Svoboda en Oedar onder meer het opzetten van een onderzoekscommissie bevatten. Deze commissie zou moeten uitzoeken of de veroordelingen tot jarenlange gevangenisstraffen van zowel Timosjenko als Loetsenko in strijd zijn met de Grondwet.

Ook zouden de procureur-generaal en de leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de staatsveiligheidsdienst SBU zich tegenover het parlement moeten verantwoorden. Laatste agendapunt zou een motie van wantrouwen moeten zijn tegen de procureur-generaal, de hoogste man van het Openbaar Ministerie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: