zondag 27 januari 2013

Rusland 'tracteert' op naheffing van 5,2 miljard euro

Na de euforie over de miljardendeal met Shell over de winning van schaliegas volgt de domper: Rusland heeft Oekraïne een rekening van liefst 5,2 miljard euro gestuurd wegens het niet nakomen van contractuele verplichtingen. Volgens het in januari 2009 door toenmalig premier Joelia Timosjenko afgesloten gascontract moet Oekraïne jaarlijks 42 miljard kubieke meter gas afnemen. In werkelijkheid was dat in 2012 slechts 33 miljard.

Omdat de 319 euro die Oekraïne moet betalen per 1.000 kubieke meter aardgas uit Rusland ver boven de marktprijs is, probeert de regering er op allerlei manieren onderuit te komen. Door te onderhandelen over een lagere gasprijs, bijvoorbeeld. Alleen is daar ook na twee jaar praten nog niets van terecht gekomen.

De Russische regering gebruikt de hoge gasprijs als drukmiddel: Oekraïne kan van de ene op de andere dag een lagere prijs krijgen, alleen maar door in de Russische douane-unie te stappen. Dat zou echter een streep door de lucratieve Europese aspiraties zetten. Het Duitse energiebedrijf RWE is behulpzaam door gas uit Rusland dat eerst door Oekraïne stroomt terug te leveren. Omdat RWE aanzienlijk minder hoeft te betalen dan het Oekraïense Naftogaz kan het bedrijf ook een lagere prijs aan Oekraïne vragen dan het voor rechtstreekse levering vanuit Rusland betaalt.

De voorwaarde van een minimum afname kan versoepeld worden als het afnemende land daarom minstens een half jaar voor het begin van het nieuwe jaar om vraagt. Rusland heeft verzoeken in die richting echter ook steeds afgewezen.

Het lijkt er op dat Oekraïne tot 2020 vast zit aan het omstreden contract, terwijl de daadwerkelijke afname van Russisch aardgas steeds lager wordt. Zeker als de winning van schaliegas een succes wordt, want Oekraïne heeft hier enorme voorraden van. Er ligt nu een akkoord met shell, maar Chevron wil in de buurt van Lviv aan de slag en een consortium met ExxonMobil als leidende partij wil gas in de Zwarte Zee gaan winnen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: