zaterdag 19 januari 2013

Timosjenko kan levenslang krijgen wegens moord

Oud-premier Joelia Timosjenko hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd als het Openbaar Ministerie zijn zin krijgt en zij wordt aangeklaagd als opdrachtgever van de moord op Jevhen Sherban. De zakenman en parlementariër werd in 1996 vermoord op het vliegveld van Donetsk.

Volgens procureur-generaal Viktor Pshonka heeft Timosjenko daartoe opdracht gegeven om haar toenmalige belangen in de gashandel te beschermen. Zij zou daarbij hebben samengespannen met de toenmalige premier Pavlo Lazarenko. Er zou 2,8 miljoen dollar zijn betaald voor de moord.

Er is jarenlang gewerkt aan de bewijslast. Medewerkers van het Openbaar Ministerie confronteerden Timosjenko daar vrijdag mee in het ziekenhuis in Charkiv, waar ze al driekwart jaar verblijft. In oktober 2011 werd zij tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik in haar periode als premier. 
Tegen Timosjenko loopt ook nog een rechtszaak wegens fraude en belastingontduiking in de jaren '90, toen zij mede-eigenaar was van het energiebedrijf UESU. Deze rechtszaak is al meerdere keren uitgesteld vanwege haar slechte gezondheid. De eerstvolgende zitting werd vrijdag bepaald op dinsdag 12 oktober.

Pavlenko is in de Verenigde Staten veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens fraude en het witwassen van geld. Zijn straf zit er inmiddels op, maar Pavlenko wordt nog altijd vastgehouden vanwege onduidelijkheid over zijn verblijfsstatus. Hij zegt ooit terug te willen naar Oekraïne, al wacht hem ook daar een rechtszaak.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: